• In het Verenigd Koninkrijk maakt de inflatie nog geen aanstalten om duurzaam richting de 2 procent te zakken.
  • In december stegen vooral de prijzen van tabak en alcoholische dranken fors.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit wat dit betekent voor de Britse rente en het Britse pond.

ANALYSE – In het Verenigd Koninkrijk is de inflatie na een daling van tien maanden op rij in december weer wat gestegen. Consumentenprijzen lagen in december 4 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl dat in november nog 3,9 procent was.

Met name de prijzen van allerlei ongezonde artikelen zaten in de lift. Tabak werd bijvoorbeeld 16 procent duurder en voor alcoholhoudende dranken kwam die stijging uit op bijna 10 procent.

De ongezonde inflatiestijging had op financiële markten een nare bijsmaak. Voorlopig is er namelijk geen ruimte voor de Bank of England om de beleidsrente weer wat terug te schroeven.

Vorig jaar was de hoge Britse rente al een belangrijke reden waarom het pond een van de verrassende valutawinnaars van 2023 werd. Als de rente in een land namelijk relatief hoog is, wordt het voor internationale beleggers interessanter om geld in de desbetreffende valuta aan te houden.

De Britse munt verloor afgelopen jaar licht terrein ten opzichte van de euro, maar steeg 5 procent ten opzichte van de dollar en zelfs met ruim 10 procent in vergelijking met de Japanse yen.

Britse rente blijft voorlopig hoog

In de Verenigde Staten maakt de Federal Reserve al aanstalten voor renteverlagingen die in het voorjaar kunnen komen. In dat land beweegt de inflatie echter al veel duidelijker richting de 2 procent waar centrale banken naar streven.

Uit de aantekeningen van een recente vergadering van de Britse centrale bank blijkt dat de Bank of England erop mikt om het huidige tarief van 5,25 procent tot minstens het derde kwartaal op peil te houden. Daarna daalt de beleidsrente mogelijk geleidelijk richting 4,25 procent in 2026.

De kans is klein dat die plannen op korte termijn aangepast worden. Door het vooruitzicht van een groeiend renteverschil met andere munten, won het pond deze week ongeveer 0,5 procent op valutamarkten.

Verkiezingen: onzekerheid voor het Britse pond

Het is echter een kwestie van tijd voordat de aandacht verschuift van de rentebewegingen naar de Britse verkiezingen. Vlak na de jaarwisseling liet premier Rishi Sunak al doorschemeren dat de Britten dit jaar de gang naar de stembus maken.

Veel keuze heeft hij overigens niet, aangezien de vorige verkiezing in december alweer vijf jaar geleden is. De grote onzekerheid zit overigens niet zozeer in de timing van de verkiezingen en zelfs niet in de uitslag. Want door de economische malaise en een inflatie die de afgelopen jaren nog hoger lag dan op het Europese vasteland, zijn de Britten helemaal klaar met de Conservatieven die al sinds 2010 aan het roer staat.

De grote vraag is vooral wat de Labour-partij gaat doen als deze straks de macht krijgt. Het is ruim dertien jaar geleden dat Labour voor het laatst aan het roer stond. Fractieleider Keir Starmer laat zich bovendien niet in de kaarten kijken voor wat betreft zijn plannen.

De kans is dan ook groot dat het pond in de aanloop naar de verkiezingen behoorlijk in beweging komt. Overigens is de kans dat de Labour-partij een extreme koers gaat varen, vrij klein.

De financiële ruimte is beperkt, aangezien financiële markten fel zullen reageren als de staatsschuld snel op dreigt te lopen. En het rentebeleid wordt niet uitgezet door de regering, maar door de onafhankelijke Bank of England.

Hoewel er in de loop van het jaar ongetwijfeld veel geschreven gaat worden over de Britse verkiezingen, is de kans heel groot dat het in valutaopzicht met een sisser afloopt. In afwachting van de verkiezingen, maakt het Britse pond voorlopig nog even een pas op de plaats.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.